2022. november 9., szerda

Szárított Aji Charapita orange chili paprika 10 gramm - Jelenlegi ára: 1 397 Ft


Az Aji Charapita chili a perui Amazonas vidékén,   a perui-brazil határtól terem. A növényt kezdetben nem termesztették. Az őslakos gazdák a kis, teljesen érett chiligyümölcsöket tisztán vadon gyűjtve szedték. Ezt követően a chilit kíméletesen szárították a napon. Már az inkák idejében is használták a Charapita chilit, amely botanikailag a ¨ Capsicum chinense¨ nemzetséghez tartozik, hogy az ételeknek megfelelő fűszerességet adjon. Keresettsége miatt azonban ma már mindinkább termesztik is.
A gyönyörű, sárgás-narancsos színű, legfeljebb 1 cm-es chiligyümölcsök egy kicsit a mazsolára emlékeztetnek. A csinos forma azonban ne tévesszen meg senkit, mert a Charapita akár 80000-100000 Scoville-egységnyi csípősségével olyan csípősséggel rendelkezik, amely kihívást jelent a nem gyakorlott ízlelők számára. De ha hozzászoktál a tisztességes csípősséghez, akkor meg fogod ízlelni azokat a páratlanul gyümölcsös, egzotikus és virágos árnyalatokat, amelyek ezeket a chiliket olyan különlegessé teszik.
Az apró bogyókat könnyen lehet mozsárban összezúzni, hogy az ételeknek megadják a szükséges csípősséget.
Érdekesség: Egyes cikkek a világ legdrágább fűszereként jellemzik, de ez egy hatalmas fake news. Egy európai termesztő nyilatkozta le egy médiának, amit aztán mindenféle ellenőrzés vagy utánajárás nélkül vett át több magyar felület is. Bár valóban nem tartozik az olcsóbb chilik közé, azért az ára korántsem borzalmas, körülbelül a superhot chilikkel van egy árkategóriában.


Jelenlegi ára: 1 397 Ft
Az aukció vége: 2022-11-10 00:47 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése